Hvordan fungerer melatonin?

27 januar 2020
Astrid Pedersen
Hvordan fungerer melatonin?

Melatonin er et hormon, som har neuro transmitter lignende egenskaber, og som er et derivat af neurotransmitteren serotonin. Hvor serotonin er et relativt komplekst stof, som styrer mange funktioner så som hukommelse, velvære, visse kognitive og en række fordøjelsesrelaterede funktioner, koder melatonin næsten udelukkende for søvnen. De to hormoner skal arbejde sammen i harmoni for at holde sammen på kroppens balance, således at vi får den søvn vi har brug for, og kroppen i det hele taget fungerer som den skal.

Serotonin er, populært sagt, det stof som får os i gang om morgenen, så vi kan holde os oprejst hele dagen, og melatonin det stof, som skal hjælpe os med at falde i søvn om aftenen. Har du således søvnbesvær, skyldes det med overvejende sandsynlighed en skævhed i balancen mellem de to hormoner.

Hvordan får jeg en bedre nattesøvn?

Det er utroligt vigtigt at sove igennem om natten. Ikke alene vil en god nats søvn sætte dig i stand til at gennemføre din dag. Den er også forudsætningen for at du kan have et energi niveau, som holder dig oven vande, og forhindrer dig i at blive drænet.

Desværre er søvnmangel en selv forstærkende mekanisme. Hvis du har sovet dårligt i en periode, vil du have ringe forudsætninger for at oparbejde en hensigtsmæssig døgnrytme. Er dette tilfældet, bør du straks tage affære. Til at begynde med skal du sørge for at mørklægge dit soveværelse og holde det fri for alt hvad der hedder skærme. Det lys, som udsendes fra smartphones, tv, tablets og laptops kan nemlig af hjernen forveksles med dagslys. Og da melatonin udskillelsen trigges ved mørke omgivelser, vil skærme inden sengetid effektivt ødelægge din nattesøvn.

Der ud over kan du tage kost tilskud indeholdende tryptofan, som forstærker produktionen af melatonin. Læs mere om melatonin og tryptofan på melatoninguide.dk

Flere nyheder